:: REŠEVANJE ::

12. november 2009

Danes popoldne sva šli skupaj s Teo in njeno Kim na center za usposabljanje na Ig, kjer sva povadili iskanje v ruševini in hojo po mrežah, ki je za psa zelo zahtevna in neprijetnem materialu.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

22. november 2009

Danes je Društvo vodnikov reševalnih psov organiziralo nacionalne izpite. Z Žižo sva bili prijavljeni kar na dva izpita RH-T-A in RH-FL-A. Tako na iskanju v ruševini kot nato tudi v gozdu je Žiža zelo dobro iskala in tako skupaj našla kar štiri markerje. Po končanih iskanjih smo odšli na društveni poligon, kjer smo imeli še poslušnost in ovire. Ker sva z Žižo delali dva izpita, sva tudi poslušnost morali delati dvakrat in ravno tako ovire. In uspelo nama je, v vseh disciplinah sva imeli pozitivno število točk in tako sva v enem dnevu uspešno opravili kar dva izpita za reševalne pse!- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. april 2010

Danes je Društvo vodnikov reševalnih psov organiziralo društvene izpite iz sledenja, ki smo se jih udeležili vsi "mladi" člani, ki nam ta izpit manjka za naziv vodnika reševalnega psa. Ob 7:30 uri smo se zbrali na parkirišču pri kitajski restavraciji na Ižanski cesti. Nato smo se odpeljali na Barje kjer smo pričeli s prednakazovanjem in polaganjem sledi. Izpite smo nadaljevali na društvenem poligonu, kjer je potekala poslušnost in premagovanje ovir. Vsi smo izpit uspešno opravili. Izpita smo se udeležili: medve z Žižo, Sava s Furjo, Tea s Kim, Borut z Isho, Matevž z Maxom, Gašper z Blu in Nuša s Culo.

Postala sem vodnica reševalnega psa in Žiža pes reševalec!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. junij 2010

Danes je DVRPS organiziral izpite reševalnih psov z mednarodnim sodnikom. Z Žižo sva bili prijavljeni na RH-FL-B. Žal sva imeli na iskanju v gozdu smolo in Žiža ni našla vseh skritih markerjev, sva pa na poligonu pozitivno opravili izpit iz premagovanja ovir in poslušnosti.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. junij 2010

Današnji dan smo se trije vodniki reševalnih psov (Alenka z Vito, Borut z Isho ter medve z Žižo) odpravili na Krnska jezera, kjer smo imeli prikaz dela z reševalnimi psi za otroke, ki so bili tam na taboru. Na vrhu so nam najprej postregli s kosilom, nato pa smo se odpravili do jezera, kjer so se psi kopali in otrokom pokazali tudi iskanje v naravi, Borut je z Isho pokazal vaje poslušnosti, medve z Žižo pa sva za popestritev pokazali nekaj trikcev. Vreme nam žal ni bilo najbolj naklonjeno, saj je bilo ves dan oblačno, ko pa smo se vračali v dolino je ves čas lilo tako, da smo do avtomobila prišli mokri do kože.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

19. junij 2010

Danes je v vasi Preska pri Medvodah potekala REZ preizkušnja vodnikov reševalnih psov. Prijavljenih je bilo šest ekip. Dve ekipi DVRPS, dve ekipi KVRP s Kranja, ekipa DVRP Burja s Primorske in ekipa REPS z Maribora. V ekipi, kjer sva bili medve z Žižo sta bili tudi Tea s hovawartko Kim in Vesna (kot vodja ekipe) z labradorko Kali. Medve s Teo sva se takšne vaje udeležili prvič, zato sva imeli na začetku malo težav in tudi psici sta bili malo zmedeni. V eni uri smo morali prehoditi hrib, ki je bil določen na karti, preiskati teren in najti štiri pogrešane osebe. Vesnina Kali je našla eno osebo, Tejina Kimi žal ni v smrček dobila nobenega vonja, moja Žiža pa je našla dve skriti osebi, ker pa ji jaz nisem dovolj zaupala, sem prijavila le eno, saj pri drugem nakazovanju, ki ni bilo tako temeljito, nisem bila povsem prepričana ali je res našla markerja. Vsekakor je bila to dobra vaja tudi zame, saj sem videla, da lahko Žiži povsem zaupam in, da je kljub enournemu pritisku in intenzivnemu iskanju našla tudi zadnjo osebo.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. julij 2010

Tokratno soboto smo vodniki reševalnih psov (Saša z Gajem, Andrej z Gezo, Iztok s Kepo, Borut z Isho ter medve z Žižo) preživeli pri otrocih, ki so preko Zveze prijateljev in mladine na letovanju v Kranjski Gori. Prikazali smo jim vaje poslušnosti, ki jih morajo znati naši psi, iskanje v gozdu, medve z Žižo in Saša z Gajem pa sva jim za zabavo pokazali tudi nekaj trikcev.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. avgust 2010

Tudi to soboto se nas je nekaj reševalcev (Nuša s Cula, Matevž z Maxom, Iztok s Kepo ter medve z Žižo) odpravilo v Kranjsko Goro kjer smo otrokom pokazali delo z reševalnimi psi, poslušnost in iskanje, medve z Žižo pa sva program popestrili s prikazom trikcev.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11. september 2010

Danes sem šla na KD Šmarna Gora spodbujat in slikat prijateljico Teo, ki je na 12. Memorialu Boža Talana tekmovala v ekipi DVRPS. Ko smo čakali na skupne rezultate sem z Žižo potrenirala vrvno tehniko, kjer psa dviguješ in spuščaš po vrvi, nato pa sva potrenirali tudi premagovanje različnih ovir.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. - 22. september 2010

ISKALNA AKCIJA - V torek zvečer, ko smo bili na treningu iskanja na ruševini v BTC-ju je bil sklic za iskalno akcijo, ki je bila v Medvodah. S Teo sva se z našim avtom odpeljali do gasilskega doma Sora, kjer je bilo zborno mesto in smo dobili nadaljna navodila. Iskali smo starejšo gospo, ki je bila pogrešana že od popoldanskih ur. Akcije se je udeležilo veliko vodnikov reševalnih psov, gasilcev, policajev in sorodniki ter znanci pogrešane gospe. Okoli 20. ure zvečer se je še naša ekipa DVRPS odpeljala na mesto, kjer so gospo nazadnje videli. Razdelili smo se v tri skupine in začeli pregledovati teren. Skupaj z Iztokom in njegovo Kepo sva šla preiskat pot na Osovnik. Okoli polnoči sem prispela domov, žal gospe nismo našli.

V sredo popoldne smo nova ekipa DVRPS spet šli na iskalno akcijo. Tudi tokrat je bilo zborno mesto pri gasilskem domu Sora, kjer so nas s kombijem odpeljali na vrh Osovnika, saj smo pregledovali drug teren kot prejšnji večer. Danes sem bila v ekipi skupaj z Matevžem in Maxom ter Iztokom in Kepo. Žal se je zvečer iskalna akcija uradno končala, gospe pa še vedno nismo našli.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. september 2010

ISKALNA AKCIJA - Ker so nas svojci pogrešane gospe prosili, da bi šla še ena ekipa DVRPS pogledat in s psi preiskat teren (uradno je bila akcija zaključena v sredo zvečer) smo se dopoldne ob 10. uri zbrali pri gasilskem domu Sora. Tokratno ekipo smo sestavljali jaz z Žižo, Tea s Kim, Vesna s Kali, Frenk z Rito, Žana z Rino in Dušan z Lili in Zaro. Iskali so tudi domačini, vendar na drugem bregu hriba, da nas ne bi motili. Tokrat smo iskali v strelcih, med seboj smo bili oddaljeni cca 50 metrov in preiskali skoraj vsak kotiček. Iskali smo povsem na drugem delu hriba kot preostala dva dni. Po dveh urah iskanja smo našli palico pogrešane in tako smo se tik pred grapo ustavili, saj je bil teren res težak in skoraj neprehoden, strm in nevaren (tako za nas kot za pse). Nato sta Frenk in Dušan bolj podrobno preiskala tamkajšnjo grapo (oba sta tudi gorska reševalca), ostali pa smo na varnem počakali na nadaljna navodila. Po nekaj minutah se je po radijski postajici slišalo: "gospa je najdena". Tako smo se še ostali spustili na mesto kjer je bila pogrešana gospa. Kljub pretresljivemu pogledu na mrtvo gospo je bila akcija za nas uspešno zaključena in tudi svojci so nam bili iz srca hvaležni za našo požrtvovalnost.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. - 10. oktober 2010

Ta vikend je DVRPS organiziral mednarodne izpite reševalnih psov. Z Žižo sva bili prijavljen na izpit RH-T-B. Žal v soboto na ovirah nisva imeli sreče in sva zbrali premalo točk. Na nedeljskem iskanju na Igu je Žiža dobro iskala, našla je vse tri osebe, imeli pa sva tudi eno lažno nakazovanje, vendar pa je bil to za naju vseeno dober preizkus, saj so med iskanjem kurili ogenj, ropotali ter se sprehajali po ruševini (kot v resnični akciji). Žiža je vse zelo dobro prenašala, saj se za nobenega motečega dejavnika sploh ni zmenila. Kot zadnjo disciplino sva delali poslušnost, kjer sicer nisva najbolj blesteli sva pa vseeno zbrali dovolj točk za pozitivno oceno.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23. oktober 2010

Danes je Ministrstvo za obrambo organiziralo helikoptersko usposabljanje za vodnike reševalnih psov. Zjutraj ob 8:00 uri smo se zbrali na Igu (v centru za zaščito in reševanje), kjer smo imeli teoretični del usposabljanja. Na koncu predavanja smo tudi pisali test. Po končanem testu smo se z avtomobili odpeljali na Brnik, kjer smo opravili še praktični del usposabljanja. Najprej so nam razložili kaj bomo počeli in na "suho" povadili, nato pa smo v skupinah po štirje vodniki s psi opravili vstop v prižgan helikopter, vožnjo s helikoptrjem in nato še izstop iz prižganega helikoptrja. Z Žižo sva uspešno opravili usposabljanje in si pridobili licenco Modul A.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. januar 2011

Na DVRPS je prišla prošnja, če bi lahko kdo od vodnikov reševalnih psov prišel na prikaz dela z reševalnimi psi v Ljubljanski vrtec Ciciban. Odšli sva se medve s Sašo. Otrokom sva povedali in pokazali kaj znajo naši psi. Nekaj otrok se je skrilo in sta jih Žiža in Gaj poiskala, pokazali pa sva tudi poslušnost in trikce in tako otrokom polepšali dan.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. marec 2011

Danes je DVRPS organiziral društvene izpite po programu A. Z Žižo sva opravljali oba izpita, iskanje v ruševini in iskanje v gozdu. Žal sva bili pri iskanju v gozdu neuspešni, saj sva v 15 minutah našli le enega markerja, saj je bila v gozdu mrtva srna in je bilo Žižo zato zelo težko motivirati za iskanje. Po iskanju smo se odpeljali na društveni poligon, kjer sem nato še dvakrat opravljala premagovanje ovir in nato še poslušnost. Takoj po opravljeni zadnji poslušnosti sem odhitela v službo, mami pa je prišla po Žižo, da ne bi bila predolgo časa zaprta v boksu. Izpit iz ruševine sva uspešno opravili!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20. marec 2011

Danes je DVRPS organiziral akcijsko vajo, ki je bila na Kraljevem hribu (540 m) pod Veliko planino. Prijavljeni smo bili štirje pari. V prvem paru, ki je začel z iskanjem ob 9:00 uri sva bili medve z Žižo in Saša z Nežko. Pogrešani so bili trije ljudje, eden od njih je imel ob sebi tudi psa. Že takoj na začetku iskanja je Sašina psica našla prvo osebo, pri kateri je bilo potrebno pokazati tudi malo znanja prve pomoči, eno osebo vmes sva zgrešili, saj je nobena od psic ni našla, tretjo osebo s psom, že precej na koncu iskanja pa je našla in nakazala Žiža. Z današnjim Žižinim iskanjem (kljub osebi, ki je nisva našli) sem bila zelo zadovoljna, saj je preiskala in pretekla veliko terena. Ko smo vse ekipe končale z iskanjem smo šli še na kosilo. Žiža je ves čas pridno spala pod mizo, ko pa sva odhajali je imela velike težave s hojo. Bila je tako izčrpana in utrujena, da je začela šepati in sem jo mogla odnesti do avta. Doma pa je dobesedno padla v svojo posteljico in zaspala kot ubita.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10. maj 2011

Danes popoldne sta na poligon Društva vodnikov reševalnih psov prišla Robert in Meta, da sta z našim inštruktorjem Dušanom Nečakom posnela interviu o MOL vaji, ki bo ta vikend v Ljubljani.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

25. maj 2011

Danes popoldne okoli 18:00 ure smo se skupaj s Teo in Stašo zmenili, da gremo pogledati ruševino na Vič in na kratko potrenirati iskanje. Teo je spremljal tudi Peter, z menoj pa je šel Janez, ki je z veseljem opravil svoj del naloge "pogrešanega" v ruševini, ki sta ga morali nekajkrat poiskati tako Žiža kot Kim. Stašinemi Griffu pa sva se skrivali medve s Teo.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. junij 2011

Danes popoldne smo imeli trening na ruševini v Kranju. Ruševina je bila kar zahtevna za pse, saj so imeli nekateri psi težave s hojo po železju in vsem odpadnem materialu, ki je bilo na ruševni. Iskanje pa je psom oteževalo tudi sonce, ki je ogrelo beton in hkrati tudi prah. Najprej smo vsi naredili iskanje na eno osebo in nato iskanje na dve osebi, na koncu pa še oblajanje.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. - 18. september 2011

Ta vikend je DVRPS organiziral izpite za reševalne pse. V soboto so bili izpiti iz ruševine in iskanja v gozdu po programu A. Končni izid na izpitu je bil zelo slab, saj je celoten izpit uspešno opravil le en vodnik, vsi ostali pa smo bili neuspešni pri iskanju. Medve z Žižo sva imeli zelo slabo iskanje in, ker je Žiži padla vsa motivacija, ko po dobrih osmih minutah ni še nikogar našla, sem sama prekinila z njenim iskanjem. Na poslušnosti sva kljub bolj slabemu delu nabrali 40 točk, na ovirah pa 36 točk tako, da sva bili vsaj v tej disciplini pozitivni. V nedeljo pa sva z Žižo opravljali izpit iz ruševine po programu B. Na iskanju sva sicer našli vse tri markerje, a ker ima Žiža to slabo navado, da se oddaljuje od markerja več kot je dovoljeno sem za dva markerja dobila negativno oceno. Na poslušnosti in ovirah pa sva kljub dežju in že precejšnji utrujenosti Žiže vseeno opravili s pozitivnimi točkami.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8. oktober 2011

Danes je v Notranjih Goricah potekal dan Civilne Zaščite. Poleg gasilcev in policistov smo bili tam tudi štirje vodniki reševalnih psov (Tea s Kim, Gašper z Blue, Aljoša s Taro in medve z Žižo). Predstavili smo delo z reševalnimi psi, pokazali iskanje, poslušnost, medve z Žižo pa sva otroke razvedrili tudi s trikci.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. oktober 2011

Danes popoldne sva se s prijateljico Teo zmenili, da se dobiva na Livarni in skupaj potrenirava iskanje v tamkajšnjih zapuščenih halah. Na treningu sta bili obe psici uspešni in lepo iskali ter nakazali "pogrešano" osebo.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3. marec 2012

Danes po službi sem poklicala Damirja, če ima čas, da bi šla skupaj potrenirat na ruševino v Dolsko. Z menoj je šla tudi prijateljica Špela, ki nama je markirala, saj je bilo fino za obe psici, da sta iskali tudi na drugo osebo. Žiža s hojo po kupih gradbenega materiala ni imela nobenih težav in tudi z njenim iskanjem in nakazovanjem markerjev sem bila zelo zadovoljna.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16. - 17. junij 2012

Ta vikend je DVRPS organiziral izpite reševalnih psov z mednarodnim sodnikom iz Češke. Oba dneva sva se izpitov udeležili tudi medve z Žižo. Na sobotnem izpitu iz poslušnosti in ovir sva imeli nekaj smole, pri iskanju pa sva dobili kar lepo število točk, saj je Žiža oba markerja na razdalji 150 m našla v slabih štirih minutah. A žal izpita ravno zaradi poslušnosti nisva opravili pozitivno. Sva imeli pa več sreče na izpitu v nedeljo, saj sva bili pozitivni v obeh disciplinah, tako pri poslušnosti in ovirah kot tudi na iskanju v ruševini. Pa imava opravljen še en izpit več.