:: MAWLCH ERC ::

Rodovniško ime: Mawlch Erc
Klicno ime: Erc
Pasma: Border Collie
Skoten: 23. 6. 2012 - teža 360 g
Št. rodovnika: HR 10403 BOC
SLR: BOC 000739
Spol: moški
Teža: 19 kg
Plečna višina: 58 cm
Zobovje: popolno, škarjast ugriz
Barva oči: D: moder / L: rjavo - moder
Barva dlake: red tricolour merle
MDR1: gen. clear
Vzreditelja: Alen Mareković - "Psarna Mawlch"
                Jana Graberski - "Psarna In'lakech"

Večji uspehi:
* najmlajši izšolani terapevtski pes v Sloveniji (2013)
* opravljen izpit IPS A (100/100 točk) (2013)
* opravljen izpit iz iskanja v gozdu RH FL E (2013)
* 1. mesto na Drenigovem memorialu (2014)
* 1. mesto na tekmi šolanih psov (Varaždin 2014)
* 3. mesto na tekmi šolanih psov (Trbovlje 2014)
* 3. mesto v pokalu Vomar (2014)
* DRŽAVNI PRVAK po programu IPS A (2014)
* 3. mesto na mednarodni tekmi šolanih psov (Novi Jankovci 2014)
* opravljen izpit IPS B-BH (100/100 točk) (2014)
* 3. mesto na mednarodni tekmi v Obediencu (Italija 2015)
* pridobljena licenca R.E.A.D. (2015)
* opravljen izpit OB1 in narejen pogoj za OB2 (Avstrija 2016)
* opravljen izpit BGH 1 (99/100 točk) (2018)
* opravljen izpit BGH 2 (100/100 točk) (2018)
* opravljen izpit BGH 3 (100/100 točk) (2018)- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Erc je moj drugi pes, a hkrati prvi rodovniški pes pasme Border Collie. Skotil se je kot peti mladiček ob 5:35 uri zjutraj in kot edini samček med petimi psičkami. Od vseh mladičkov je bil ob rojstvu najlažji saj je tehtal le 360 gramov.

Dolgo časa sem si želela imeti še enega psa za šolanje. Po dolgem razmišljanju in izbiri katere pasme bo naslednji kuža, se je vsem mojim željam za prihodnost najbolj približal ravno Border Collie, saj je to delovna pasma, ki zelo rada dela in sodeluje s svojim lastnikom.

Erc je že v nekaj mesecih presegel vsa moja pričakovanja, saj je po karakterju pravo nasprotje kot je bila moja prva psička. On živi zato, da ti lahko ustreže. On je tako fantastičen za delo, bister, učljiv, poslušen, nežen, predan in navezan name in hkrati tako "klovnast", igriv in crkljiv... Kot tipični predstavnik svoje pasme pa je najbolj srečen, ko lahko karkoli dela - se uči novih trikcev, poslušnosti, teka za žogico ali pa se vleče za igračko... Karkoli, le da se ukvarjaš z njim ali pa mu pokažeš pozornost v obliki crkljanja ali greš z njim na dolg sprehod ali tek.

Erc je po naravi zelo mehak in nežen pes. In ravno zaradi njegovega karakterja, ki zajema tudi neizmerno ljubezen in nežnost do ljudi sem se odločila, da poleg šolanja poslušnosti in reševanja poskusiva tudi s šolanjem za terapijo. In tako sva v prvi polovici leta 2013 uspešno opravila testiranje za terapevtskega psa in 25 ur pripravništva in pri starosti enega leta je Erc postal najmlajši terapevtski pes v Sloveniji. Hkrati pa je na svoj prvi rojstni dan opravil tudi svoj prvi izpit iz klasične poslušnosti po programu IPS A kar z vsemi 100 možnimi točkami.

Pasma Border Collie je bila prvotno ustvarjena za pašnjo ovčk in Erc, kot pravi predstavnik svoje pasme, delovne linije, ima zelo močno izražen pašni nagon, zato se v prostem času vedno rada odpravim tudi na pašnjo ovčk, kjer Erc res uživa, saj se lahko tam pokaže v svoji pravi Borderski "luči" in počne tisto kar mu je najbolj pri srcu in se pri tem delu tudi sprosti in po Bordersko "spuca v glavi".

Ko je Erc dosegel starostno mejo, da sva lahko začela hoditi na izpite in začela tudi tekmovati, je že opravil tudi svoj prvi izpit iz reševanja, na tekmah šolanih psov pa sva že v prvem letu tekmovanj začela pobirati najvišja mesta. In na koncu sezone osvojila naslov državnega prvaka v klasični poslušnosti po programu IPS A. Konec najine prve tekmovalne sezone pa sva z vsemi možnimi točkami opravila še izpit iz klasične poslušnosti po programu IPS B-BH.

Poleg klasične poslušnosti sva začela trenirati tudi mednarodno kinološko disciplino FCI Obedience, ki pa je v Sloveniji precej nova disciplina. V tej kinološki disciplini mora pes delati zelo natančno, samostojno in hkrati vodljivo in hitro... zato psu med treningi in učenju vaj pravzaprav ne more postati dolgčas, saj mora biti v nenehni pozornosti in razmišljati s svojo glavo - vaje pa so iz razreda v razred zahtevnejše. Ker pri nas še ni organiziranih tekem se nas je nekaj slovencev začelo udeleževati tekem v tujini, kjer je disciplina veliko bolj prepoznavna. In na najini prvi tekmi v Italiji sva v razredu začetnikov že zasedla prve stopničke, po pol leta treningov pa sva v Avstriji v kategoriji OB1 s skupnim seštevkom točk naredila tudi pogoj za prestopitev v višji nivo OB2.