:: MAWLCH ERC ::

Rodovniško ime: Mawlch Erc
Klicno ime: Erc
Pasma: Border Collie - Mejni ovčar
Skoten: 23. 6. 2012 - teža 360 g
Št. rodovnika: HR 10403 BOC
SLR: BOC 000739
Spol: moški
Teža: 19 kg
Plečna višina: 58 cm
Zobovje: popolno, škarjast ugriz
Barva oči: D: moder / L: rjavo - moder
Barva dlake: red tricolour merle
MDR1: gen. clear
Vzreditelja: Alen Mareković - "Psarna Mawlch"
                Jana Graberski - "Psarna In'lakech"

Večji uspehi:
* najmlajši izšolani terapevtski pes v Sloveniji (2013)
* opravljen izpit IPS A (100/100 točk) (2013)
* opravljen izpit iz iskanja v gozdu RH FL E (2013)
* 1. mesto na Drenigovem memorialu (2014)
* 1. mesto na tekmi šolanih psov (Varaždin 2014)
* 3. mesto na tekmi šolanih psov (Trbovlje 2014)
* 3. mesto v pokalu Vomar (2014)
* DRŽAVNI PRVAK po programu IPS A (2014)
* 3. mesto na mednarodni tekmi šolanih psov (Novi Jankovci 2014)
* opravljen izpit IPS B-BH (100/100) točk (2014)
* 3. mesto na mednarodni tekmi v Obediencu (Italija 2015)
* pridobljena licenca R.E.A.D. (2015)
* opravljen izpit OB1 in narejen pogoj za OB2 (Avstrija 2016)
* opravljen izpit BGH1 (99/100) (2018)
* opravljen izpit BGH2 (100/100) (2018)
* opravljen izpit BGH3 (100/100) (2018)
* pokalni prvak Slovenije po programu BGH 3 (2018)
* DRŽAVNI PRVAK po programu BGH3 (2018)- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Dolgo časa sem si želela imeti še enega psa za šolanje. A doma mi dveh psov niso pustili zato sem si svojo veliko željo lahko uresničila, ko sem se iz Ljubljane preselila k partnerju. Po dolgem razmišljanju in izbiri katere pasme bo naslednji kuža, se je vsem mojim željam za prihodnost najbolj približal ravno Border Collie, saj je to delovna pasma, ki zelo rada dela in sodeluje s svojim lastnikom. Erc je moj drugi pes, a hkrati prvi rodovniški pes pasme Border Collie. Skotil se je kot peti mladiček ob 5:35 uri zjutraj in kot edini samček med petimi psičkami. Od vseh mladičkov je bil ob rojstvu najlažji saj je tehtal le 360 gramov.


Erc je že v nekaj mesecih presegel vsa moja pričakovanja, saj je po karakterju pravo nasprotje kot je bila moja prva psička. On živi zato, da ti lahko ustreže. On je tako fantastičen za delo, bister, učljiv, poslušen, nežen, predan in navezan name in hkrati tako "klovnast", igriv in crkljiv... Kot tipični predstavnik svoje pasme pa je najbolj srečen, ko lahko karkoli dela - se uči novih trikcev, poslušnosti, teka za žogico ali pa se vleče za igračko... Karkoli, le da se ukvarjaš z njim ali pa mu pokažeš pozornost v obliki crkljanja ali greš z njim na dolg sprehod ali tek. Po naravi je zelo mehak in nežen pes. In ravno zaradi njegovega karakterja, ki zajema tudi neizmerno ljubezen in nežnost do ljudi sem se odločila, da ga izšolam za terpevtskega psa. In tako sva v prvi polovici leta 2013 uspešno opravila testiranje in nato še 25 ur pripravništva in pri starosti enega leta je Erc postal najmlajši terapevtski pes v Sloveniji. Hkrati pa je na svoj prvi rojstni dan opravil tudi prvi izpit iz klasične poslušnosti po programu IPS A kar z vsemi možnimi točkami.


Pasma Border Collie je bila prvotno ustvarjena za pašnjo ovčk in Erc, kot pravi predstavnik svoje pasme, delovne linije, ima zelo močno izražen pašni nagon, zato se v prostem času vedno rada odpravim tudi na pašnjo ovčk, kjer Erc res uživa, saj se lahko tam pokaže v svoji pravi Borderski "luči" in počne tisto kar mu je najbolj pri srcu in se pri tem delu tudi sprosti in po Bordersko "spuca v glavi". Ko je Erc dosegel starostno mejo, da sva lahko začela hoditi na izpite in začela tudi tekmovati, je zelo hitro opravil prvi izpit tudi iz reševanja, na tekmah šolanih psov pa sva že v prvem letu tekmovanj začela pobirati najvišja mesta in na koncu sezone osvojila naslov državnega prvaka v klasični poslušnosti po programu IPS A. Konec najine prve tekmovalne sezone pa sva z vsemi možnimi točkami opravila še izpit iz klasične poslušnosti po programu IPS B-BH. Poleg klasične poslušnosti trenirava tudi mednarodno kinološko disciplino FCI Obedience, ki pa je v Sloveniji precej nova disciplina. In že na najini prvi mednarodni tekmi v Italiji sva v razredu začetnikov že zasedla prve stopničke, po pol leta treningov pa sva v Avstriji v kategoriji OB1 s skupnim seštevkom točk naredila tudi pogoj za prestopitev v višji nivo OB2. Ob vstopu v veljavo novih programov po nižji stopnji klasične poslušnosti pa sva ravno tako v slabem mesecu z najvišjim številom točk opravila vse tri programe BGH1, BGH2 in BGH3. In zdaj se počasi že pripravljava na nove tekme.