:: TERAPIJA S PSI ::

23. september 2017

Tačke Pomagačke smo letos ubeležile že 10. leto delovanja. Z mojima psoma, sprva z Ercom, od letošnjega leta pa še s Cooperjem, pa sem v društvu dejavna že 5 leto in vesela ter ponosna sem, da lahko z obema počnem vse to kar rada delam in seveda tudi na tak način pomagam ljudem, ki so naše pomoči potrebni. Naše druženje je potekalo v Deželi kozolcev v občini Šentrupert, kar je bilo meni pravzaprav kar "pisano na kožo", saj sem tako lahko za tri urce "pobegnila" in se udeležila našega praznovanja. ☺  

27. september 2016

Jesenske R.E.A.D. ure v knjižnici v Ivančni Gorici so se spet začele. Prva, po mesečnem premoru, sta bila mlada bralca, ki sta sicer dislektika a ob Ercu, (kot sta sama povedala) je seveda branje kljub nekaj težavam enostavno in zabavno. In, ko ti to pove otrok, ki sicer ne mara branja, a, ker ve, da bo bral Ercu, se že v naprej veseli naše urice... in TO JE TISTO, zaradi česa se zmeraj tako veselim naših terapij - ko pa vem, da otrokom (ali odraslim) lahko res polepšaš dan in pomagaš pri njihovih težavah!  

1. februar 2016

Kot vsak teden sva bila tudi danes z Ercom ponovno na šoli, kjer izvajajo tudi prilagojene programe z otroci s posebnimi potrebami. In v teh nekaj meseceh, od kar sva začela obiskovati to šolo, sta tako učiteljica, kot socialna pedagoginja ugotovili, da se otroci izredno dobro odzivajo na najine obiske in v času trajanja terapije naredijo tudi veliko več in delajo bolj skoncentrirano kot takrat, ko Erc ni prisoten med njihovo uro.

  

23. januar 2016

Celo soboto smo vodniki terapevtskih psov društva Tačke pomagačke preživeli v Domu starejših občanov Vrhnika, kjer je potekalo izobraževanje na tematiko Vodenje terapevtskega psa. Izobraževanje je potekalo v dveh sklopih. V prvem delu je bilo nekaj teorije in spoznavanje okolice preko pasjih oči. Vodniki smo najprej šli skozi nekaj ovir, nato pa po Domu z nekaj "motnjami" in sklonjeni pri tleh... v višini kot okolico zaznavanjo naši psi. V drugem delu izobraževanja pa smo izvajali veliko praktičnih vaj in se naučili kar nekaj prijemov, ki nam bodo zelo prav prišli tudi v bodoče pri našem delu v ustanovah. Vsekakor smo se izredno utrujeni in polni znanja proti večeru vrnili domov.  

18. januar 2016

V letošnjem letu sva z Erckom dobila še eno ustanovo, v katero bova hodila redno izvajati program R.E.A.D. Dvakrat na mesec bodo otroci brali s pomočjo psa v knjižnici v Novem mestu, kjer so se naju zelooo razveselili, saj psov glede na povpraševanje in čakalno vrsto primanjkuje. In najina prva ura v tej ustanovije za nama.  

26. november 2015

Danes sva imela z Ercijem kar dve planirani terapiji. V dopoldanskem času sva bila v DSO Krško, kjer smo imeli malo drugačno terapijo kot ponavadi, saj so Dom obiskali tudi učenci OŠ Dr. Mihajla Rostoharja, saj je v temu tednu potekalo medgeneracijsko sodelovanje različnih ustanov. Prikazali smo naše delo, hkrati pa v samo terapijo povabili in vključili tudi nekaj učencev iz šole.
Po končani terapiji v Krškem sem se odpeljala v Ljubljano na URI Soča, kjer pa sva imela z Ercom najino prvo uro R.E.A.D. programa. Tokrat nisem vedela kaj pričakovati, saj z Ercom tega programa še nisva izvajala, a je bil moj strah povsem neupravičen, saj se je Erc izjemno izkazal... Ves čas branja je mirno ležal in se obnašal natanko tako, kot se mora pravi R.E.A.D. pes obnašati... ☺  

25. november 2015

Za nami je že tretja terapija v osnovni šoli Dr. Mihajla Rostoharja, kjer z Ercom pomagava otrokom s posebnimi potrebami. Danes smo v individualno terapijo vključili tri otroke, nato pa je bil Erc še prisoten v rezredu, kjer so otroci nadaljevali s poukom in tako pomagal tudi pri koncentraciji le teh med samim predmetom...

  

6. november 2015

Na društvo je prišla nova želja s prošnjo za uvedbo terapij s pomočjo psa. Ta program bi radi pričeli v osnovni šoli Mihajla Rostoharja v Krškem, na oddelku s prilagojenim programom kjer imajo manjšo skupinico otrok s posebnimi potrebami (avtizem, Downov sindrom, gibalno omejeni otroci)... Tudi tokrat je bila izražena želja, da bi na terapijah sodeloval moj Erc. Glede na aktivnosti in število terapij, ki jih z Ercom že izvajava, ter vožnje tako daleč smo se dogovorili, da bova z Ercom k njim hodila na vsake štirinajst dni.

  

16. junij 2015

Tudi tokrat je prišla prošnja na naše društvo, da si vrtec Mojca v Ljubljani želi obisk terapevtskega psa. A ne kar vsakega, ampak mojega Erca. In tako sva se v torek odpravila v vrtec pozabavati otroke in jih preko nalog naučiti kako je potrebno s kužkom ravnati. Za vsakega otroka sem imela pripravljeno nalogo in z veseljem so vsi sodelovali. Vsi pa so se najbolj razveselili, ko so lahko na koncu Erca tudi pobožali.

  

23. maj 2015

V okviru dobrodelnega dogodka, z željo, da starostnikom v Domu starejših občanov Trebnje polepšajo dan, smo bile na dogodek povabljene tudi Tačke pomagačne s svojimi psi. In tako smo se srečanja udeležili trije terapevtski pari, ki smo s svojimi psi vsekakor pripomogle k nasmeškom na obraze in živahnemu klepetu tako s stanovalci kot z zaposlenimi in vsaka roka posebej si je želela dotakniti naših psov.

  

6. marec 2015

Po dalšem času sva z Ercom spet obiskala Dom starejših občanov v Krškem. Tokrat smo delali s skupino starejših ljudi po kapi, zato sva z delovno terapevtko Natašo za ta dan izbrali vaje, kjer so morali vsi uporabniki delati bolj na "ročnih spretnostih". Naloge so vsebovale dotikanja psa na različnih mestih telesa in uporaba pasjih pripomočkov - zapenjanje ovratnice, povodca, oprsnice, igranje s psom, krtačenje psa, zavezovanje rutke okoli pasjega vratu...

  

28. oktober 2014

Otrokom iz Ljubljane, Maribora, Murske Sobote, Krškega in Goriškega je podjetje Mars, skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, društvom Ambasadorji nasmeha in Društvom »Tačke pomagačke«, z zbranimi sredstvi v sklopu družbeno odgovorne akcije "Živali za otroke - za kosmato prijateljstvo", omogočilo kakovostno preživljanje krompirjevih počitnic – in to v družbi terapevtskih psov. Sedem terapevtskih parov se nas je zbralo in otrokom iz OŠ Vrhovci popestrilo enega izmed počitniških dni. Smeha, veselja in zadovoljstva na obeh straneh je bilo v izobilju in upam, da bo takih »kosmatih« počitnic ali šolskih ur v prihodnosti še veliko.  

5. junij 2014

Tokrat sva se z Ercom odzvala povabilu prijateljice Barbare, ki uči v OŠ v Grosupljem, da sva obiskala njene učence med poukom. Namen obiska je bil, da sva z Ercom predstavila delo terapevtskega psa, pokazala sva jim nekaj trikcev, vsi so prišli na vrsto da so Erca lahko tudi pobožali in mu dali priboljšek, na koncu pa je bila naloga učencev, da so Ercu prebrali pravljico - namen tega je bilo, da je učiteljica lahko ocenila njihovo branje, saj so bili otroco ob Ercovi prisotnosti veliko bolj zbrani in tudi sproščeni. Erc pa je ta čas lepo in mirno ležal na tleh, na koncu pa celo zaspal...

  

13. februar 2014

Kot vsak teden, sva bila tudi danes na terapiji v Domu starejših občanov v Krškem. Tokrat so imeli uporabniki za nalogo, da na slikicah pogledajo kateri del telesa je pobarvan in te dele tudi poimenujejo, nato pa se še na tem delu telesa dotakniti Erca.  

1. december 2013

Tokrat smo bile Tačke pomagačke povabljene na razstavo psov, ki je bila v Celju, da se predstavimo in pokažemo kaj vse znamo in povemo kaj več o našem prostovoljnem delu.

Foto: Blaž Košak  

22. november 2013

Danes popoldne smo imeli s Tačkami predstavitev na Knjižnem sejmu, ki je potekalo v Cankarjevem domu.

Foto: Slavica Mrkun

  

23. oktober 2013

Po dolgem času sva imela z Ercom spet terapijo v Ljubljani v CUDV Draga. Tokrat sva delala z drugim uporabnikom kot spomladi zato smo uro terapije tudi malo prilagodili tako uporabniku kot Ercu, da sta se med seboj bolje spoznala in je bilo lahko sodelovanje takšno kot smo si vsi želeli.

  

17. oktober 2013

Kot vsak teden sva tudi danes z Ercom obiskala Dom strejših občanov v Krškem. Tokrat smo imeli skupinsko terapijo. Doma sem pripravila prav posebne kartončke z različnimi nalogami. Najprej so mogli ugotoviti kater del pasjega telesa je pobarvan na kartončku in nato Erca pobožati na tistem delu, nato pa so dobili kartončke kjer so bili različni Ercovi predmeti, ki so jih mogli poimenovati in nato povezati s psom (se poigrati z njim, mu nadeti oprsnico, zavezati rutko okoli vratu...).

  

21. september 2013

Danes je na Rakitni potekalo kinološko izobraževanje Tačk pomagačk. Začeli smo ga z enournim skupnim sprehodom po tamkajšnji okolici in nato nadaljevali s predavanji. Prva predavateljica, ki nam je povedala veliko o "Stresu psov med delom" je bila naša Lea Leskošek, drugi del izobraževanje na temo "Trikci v vrtcih in šolah ter ustanovah starostnikov s posebnimi potrebami" sem imela jaz, zadnji del, bolj praktični na temo "Terapevtski psi", pa je imela Branka Hobič. Preživeli smo res lep dan in se naučili marsikaj novega in uporabnega za naše nadaljne delo.

  

15. september 2013

Danes pa je bila v Guncljah nova prireditev - Šentviški dnevi, kamor smo bili povabljeni tudi vodniki terapevtskih psov Tačk pomagačk. Erc je kot že včeraj tudi danes prišel na svoj račun, saj je bilo veliko obiskovalcev in tako rok za čohanje kar ni zmanjkalo.  

4. julij 2013

Danes dopoldne sva skupaj z Iztokom in njegovo Kepo obiskala otroke v Osnovni šoli v Medvodah. Povedala sva jim o delu s terapevtskimi psi, ker pa sta oba psa tudi šolana za reševalnega psa, sva pokazala tudi iskanje pogrešanih oseb. Za atrakcijo pa je poskrbel tudi Erc z vsemi prikazanimi trikci, ki jih zna.  

23. junij 2013

Danes je Erc tudi uradno postal najmlajši terapevtski pes v Sloveniji!  

29. maj 2013

Po dveh mesecih sva z Ercom spet obiskala DSO Krško in z obiskom spet razveselila tamkajšnje upokojence in tudi zaposlene v ustanovi. Ker je bilo lepo vreme smo se odločili, da opravimo krajši sprehod tudi zunaj ustanove.  

20. april 2013

Aktiven teden sva z Ercom zaključila v Tivoliju, kjer je potekal Taborniški feštival. Tokrat je bilo za pse malo lažje, saj so se delavnice odvijale zunaj in tako so bili vsi psi bolj sproščeni kljub veliki gneči otrok.  

19. april 2013

Danes je v Soči potekala tiskovna konferenca ob predstavitvi nove knjige z naslovom Tačke, Tace in velika sreča, ki je izšla v našem društvu. Ker z Ercom terapije opravljava tudi v Soči, sva bila povabljena, da se konference udeleživa tudi midva.  

18. april 2013

Še ena predstavitev Tačk pomagačk je za nami. Tokrat smo se Branka z Gusijem, Tatjana z Lanom, Vesna s Tobijem, Slavica z Divo in jaz z Ercom odpravili v OŠ Domžale, kjer smo učencem 2. razreda prikazali svoje delo. Bilo je luštno, Erc pa je kot zmeraj s svojo pojavo in trikci očaral otroke, ki so se na koncu prerivali zanj, kdo ga bo božal.  

17. april 2013

Danes zjutraj sva se skupaj z Mojco in njeno Šapo podali na obisk v vrtec Jelka v Ljubljani, kjer sva otrokom predstavili naše društvo in hkrati delo s psi. Preko različnih iger sva otrokom pokazali kako skrbeti za kužka, kako se z njim pravilno igrati, ga božati in peljati na sprehod.

  

16. april 2013

Danes sva imela z Ercom prvič terapijo v CUDV Draga v Ljubljani. Z uporabnico se je Erc takoj ujel, tako da je bil celoten potek terapije res sproščen in zanimiv tako za gospo kot za Erca.  

12. april 2013

Danes pa sva z Ercom prvič obiskala VDC v Kranju. Še ena nova izkušnja, kjer pa se je Erc tudi tokrat izkazal več kot uspešno. S svojo malce drugačno zunanjostjo in nežnim karakterjem ter obilo trikcev, ki sva jih pokazala je ob odhodu vsekakor pustil vtis in nasmejana usta.  

28. marec 2013

Danes dopoldne sva z Ercom obiskala vrtec Ciciban v Sevnici. Tokrat nisva imela terapije ampak le aktivnosti s pomočjo psa. Erc je prvič obiskal vrtec in spoznal tako mlade otroke. A kot do zdaj še zmeraj, se je tudi tokrat izkazal s svojo očarljivostjo in nežnim karakterjem, ter željo po božanju. Otrokom sva pokazala tudi nekaj trikcev, kako se s kužkom igramo, ga krtačimo in čistimo zobke.

  

12. marec 2013

Prva ura pripravništva je za nama. Obiskala sva Dom starejših občanov v Krškem. Kljub moji manjši živčnosti na začetku, ker nisem vedela kako se bo Erc obnašal med večjim številom starejših ljudi je vse potekalo brez problemov. Erc je svojo dolžnost res opravil z odliko, vsakega posebej je bil zelo vesel in bi najraje kar vsem zlezel v naročje. Nobenih težav ni imel niti z invalidskimi vozički in hodalicami (pravzaprav jih še opazil ni) tako da je za nama lepo dopoldne polno novih vtisov.  

9. marec 2013

Z Ercom sva zaključila z začetnim izobraževanjem Tačk pomagačk, zdaj pa naju čaka resno delo, saj imava pred seboj 25 ur pripravništva, kjer si bova nabirala izkušnje, da bova nekoč postala dober terapevtski par in tudi na takšen način pomagala ljudem, ki bodo želeli in rabili najino pomoč.