:: UPPER CARNIOLA COOPER ::


Rodovniško ime: Upper Carniola Cooper
Klicno ime: Cooper
Pasma: Shetland Sheepdog - Šetlandski ovčar
Skoten: 21. 5. 2015 - teža 270 g
Spol: moški
Teža: 6,2 kg
Plečna višina: 40 cm
Zobovje: popolno, škarjast ugriz
Barva oči: rjava
Barva dlake: dark sable
CEA: gen. clear
MDR1: gen. clear
Vzrediteljica: Natalija Tomažič - "Psarna Upper Carniola"

Večji uspehi:
* opravljen izpit IPS A (92/100 točk) (2016)
* prvi izšolani terapevtski pes v Sloveniji pasme Shetlandski ovčar (2017)
* opravljen izpit A1 (98/100 točk) (2018)
* DRŽAVNI PRVAK po programu A1 (2018)- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Cooper je moj tretji pes, a prvi pasme Shetlandski ovčar. Skotil se je kot zadnji, četrti mladiček poleg dveh samčkov in ene samičke. Ob 21. uri zvečer je s težo 270 gramov povzročil kar nekaj preglavic, saj je na svet pricvilil narobe obrnjen. Že od prvega dne je bil najbolj živahen, igriv, neutruden mladiček, ki se je plazil povsod in ga nobena ovira ni ustavila. In tak je prišel tudi v naš dom. Izredno radoveden, poskočen, zelo hiter in le na trenutke previden, a večino časa ponosen in neustrašen ter samovšečen, ter izredno glasen, ko mu nekaj ni všeč in ni mogel uveljaviti svoje volje...


V prvih mesecih skupnega življenja ob obilni socializaciji se je začel kazati njegov izjemen ovčarski karakter. Izredno odprt mladiček, z močno izraženimi nagoni, izjemno bister, ves čas pozoren, nežen, igriv, crkljiv, poskočen, hiter in dinamičen, vedno vesel, pripravljen na igro, stabilen in z močno voljo, iz dneva v dan postaja boljši delovni kuža. In takega mladička si v delovnih rokah resnično lahko le želiš... S svojo močno voljo, odprtostjo, radovednostjo in crkljivostjo je Cooper postal izredno ljubek predstavnik svoje pasme. Z njim je življenje iz dneva v dan bolj zanimivo, saj v nasprotju z Ercom, ki je po naravi umirjen, nežen in občutljiv, je mali Cooper pravi predrzen divjak, neučakan in izredno samozavesten! Če si nekaj zamisli bo poskusil narediti vse, da bo to lahko tudi uresničil... Vsekakor svoje življenje zajema z veliko "žlico". Ta moj mali živahnež se je vedno pripravljen prilagoditi katerikoli situaciji. Po duši je pravi popotnik, raziskovalec in družabnik. Njegovi mali možgančki delujejo z neverjetno hitrostjo. Več stvari kot se mu dogaja, bolj se zabava. Preprosto: Enkrat je sladek, priden, crkljiv in nedolžen kot angelček... drugič spet navihan, igriv in prav hudičkasto razpoložen.


Sprva nisem povsem vedela na katero pot kinologije se bom podala z njim, saj sem čakala v katero smer se bo razvijal njegov karakter. A zdaj je povsem jasno, da Cooper s svojo inteligenco in brihtnostjo prav nič ne zaostaja za Ercom in že trenirava FCI Obedience in klasično poslušnost, zaradi Cooperjeve izjemne hitrosti in želje po teku in dinamičnem delu pa za hobi trenirava tudi agility. Ob obilni socializaciji v prvem letu in želji, da bi tudi Cooperja izšolala za terapevtskega psa, se je moje delo in vložen čas obrestoval in tako je Cooper postal prvi terapevtski pes v Sloveniji pasme Shetlandski ovčar. In prav neverjetno ga je opazovati med terapevtskim delom, saj se v trenutku, ko vstopi v katerokoli ustanovo takoj "preklopi" in pokaže svoj odlični crkljivi karakter in odprtost do ljudi (ki je načeloma Sheltiji nimajo ravno v sebi) ter pripravljenost do sodelovanja tudi na terapevtskem področju.


Kot zmeraj pa se je Cooper izredno izkazal tudi v času moje nosečnosti in po rojstvu hčerke. Niti mislila si pravzaprav nisem, da se lahko ta moj mali kosmati "divjak" lahko tako umiri in, da v svojem malem telescu skriva toliko nežnosti in potrpežljivosti. Julijo obožuje od prvega dne in vsak trenutek, ko mu dovolim preživi ob njej. In ponovno lahko rečem le, da je Cooper pes, ki si ga tudi družina z otrokom lahko le želi. Ko je čas za "akcijo", dela "na polno" in je izredno vesel, da se nekaj dogaja in uporablja svoje možgančke, ko pa ni časa ali je slabo vreme pa se brez težav zvije v klopčič in mirno počiva in sploh ne vemo, da ga imamo.